Why customer service is important?

Customer service is van groot belang voor je business. Om succes te hebben met je business moet je de customer service perfect geregeld hebben.

Belang van customer service voor je business

Om succes te hebben met je business is het van belang om de customer service perfect op orde te hebben. Verschillende onderzoeken laten namelijk zien dat het een groot verschil maakt voor het succes van je bedrijf. Het tevreden maken en tevreden houden van je klant speelt namelijk een prominente rol in het draaiende houden van je business. Hoe de customer service handelt en reageert laat zien hoe je als business anderen van dienst kunt zijn. Indirect spiegelen de customer service medewerkers hierbij de kernwaardes van je business. Dit is belangrijk om je klanten te binden aan je bedrijf. De customer service kan er per business erg verschillend uitzien. Toch zijn er verschillende lessen te trekken die voor iedere bedrijf gelden. Hieronder lees je er meer over.

Het cliché de klant is koning gaat altijd op bij de customer service van je business

Met je business zou je eigenlijk altijd inzicht moeten hebben in de behoeftes van je klant. Zij kopen immer het product of dienst dat je aanbiedt. Hoe je op de belangen van de klant inspeelt bij de customer service maakt of breekt het succes van je producten en diensten. Inspelen op de actualiteiten waar de klant mee zit, kan de klanttevredenheid substantieel verhogen. Het verlenen van een goede klantenservice is een van de kernelementen van markgerichtheid, oftewel marketing. Dit principe komt altijd weer terug op de belangen van de klant. Het cliché de klant is koning gaat dus altijd op bij de customer service van je business.

Kwaliteit van customer service geeft de doorslag bij aankoop van product of dienst

De kwaliteit van de klantenservice voor je business, kan ertoe leiden dat er een hogere winst wordt gehaald uit de producten of diensten die je verkoopt. Zo maken veel klanten de beslissing om een aankoop te doen niet alleen op basis van de prijs die wordt gevraagd. Er komt ook een stuk gevoel bij kijken en hoe de klantenservice wordt ervaren, speelt daarbij een grote rol. Als je er met je business voor zorgt dat je met de dienstverlening van de customer service een dominante positie inneemt, kun je de concurrentie een stap voor zijn. Hoe veel positieve punten klanten ervaren tijdens het (virtuele) bezoek aan je bedrijf, hoe waarschijnlijker het is dat ze een aankoop zullen doen.

Customer service als tool om herinnert te worden aan je bedrijf

Als jezelf terugdenkt aan het moment waarbij je een goede klantenservice hebt ervaren, zul je je dat nog goed herinneringen. Dit komt omdat een fijne customer service ervaring niet vaak voorkomt. ook het tegendeel hiervan is waar. Als je een slechte ervaring hebt, zul je dit ook nog goed herinneren. In deze tijd van social media is het helemaal belangrijk om te zorgen dat je de klantenservice goed in orde hebt zodat mensen hun ervaring bij je bedrijf niet meer zullen vergeten. Als je een slechte recensie krijgt, zal dit namelijk voor veel mensen zichtbaar zijn. Wanneer ontevreden klanten je business negatief aanschrijven, zal dit resulteren in lagere inkomsten en minder verkopen. Vaak hebben ontevreden klanten dus ook nog eens de neiging om hun slechte ervaring met veel mensen te delen. Zorg er dus voor dat klanten je bedrijf op een positieve manier herinneren door aandacht te besteden aan de customer service.

De kracht van menselijk communiceren op de customer service

Vaak lijkt het wel alsof iedereen alleen maar bezig is met één ding. En dat is zo veel mogelijk geld verdienen. In een wereld waarbij het lijkt alsof alles om geld draait, kan het een opluchting zijn als er een bedrijf is die écht om zijn klanten geeft. Op die manier kun je je met je business onderscheiden van de rest. Mensen vinden het fijn als er om ze wordt gegeven en wanneer ze een product of dienst willen kopen, vinden ze het prettig als ze daar meer informatie over kunnen krijgen. Bij de klantenservice is het dus van groot belang dat je laat zien dat je om je klanten geeft door er voor ze te zijn wanneer ze ergens meezitten.

Om zo menselijk mogelijk te communiceren is het van belang om de zogeheten ‘conservational human voice’ te gebruiken. Deze term is vooral relevant voor de klantenservice die je digitaal verleent. Je kunt daarmee namelijk de communicatie met je klant verbeteren. Net zoals op de ‘gewone’ customer service is non-verbaal taalgebruik ook van belang bij online berichten. Het kan er namelijk voor zorgen dat deze berichten beter begrepen zullen worden. Door een emoji te gebruiken kun je toch op een andere manier non-verbaal communiceren. Zo kun je een 🙂 versturen als je blijdschap wilt communiceren. Emoties kunnen bepaalde gevoelens opwekken bij de klant wat kan leiden tot een verbeterde relatie met je business.

Customer service als middel om je klanten te behouden

Het hebben van een kwalitatief hoogstaande customer service zorgt er ook voor dat klanten bij je bedrijf blijven en aankopen gaan doen. Denk maar eens alle marketingkosten die je moet uitgeven om nieuwe klanten binnen te halen. Dit is vaak veel duurder dan het goed op orde hebben van de klantenservice. Het is dus een slimme strategie om bestaande klanten te houden en er voor te zorgen dat deze steeds weer nieuwe aankopen doen. Als je bijvoorbeeld verschillende prijscategorieën hebt in je diensten kun je ervoor zorgen dat ze op een gegeven moment jouw dienst gaan kopen die de meeste waarde heeft. Op die manier kun je de klantwaarde omhoog krikken.

Een goede customer service differentieert je van andere bedrijven

Sommige producten en diensten lijken heel erg op elkaar. Ook zijn de prijsverschillen in sommige branches minimaal. Hoe differentieer je jezelf dan van de concurrentie? Je raadt het al: het slim inzetten van de klantenservice. Veel bedrijven zien de klantervaringen die zij klanten kunnen bieden dan ook als een onderscheidende factor. Je kunt namelijk op een persoonlijke manier schaalbare service verlenen. Door pro-actief in te spelen op het probleem van de klant, kun je hem of haar optimaal van dienst zijn. Daarbij is het handig als de customer service snel verschillende bronnen kan raadplegen en kan schakelen zodat de klant niet te lang hoeft te wachten.

Je kunt je business bijvoorbeeld differentiëren door klanten te helpen met een op maat gemaakte service. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een app om de klantbeleving optimaal te maken. Verder is het van belang om klanten verschillende mogelijkheden te bieden om contact met je op te nemen. Social media is sowieso een belangrijke manier maar als ze liever telefonisch contact willen, zorg er dan ook voor dat dit een mogelijkheid is. Door al deze manieren van service aan te bieden kun jij boven de concurrentie uitsteken. Heb je al eens gedacht aan het inzetten van WhatsApp om persoonlijk in gesprek te gaan met de klant of om betalingsmogelijkheden aan te bieden via Whatsapp?

Creëer een community voor je klanten met de customer service

Door een community van klanten op te bouwen zorg je ervoor dat klanten betrokken zijn bij je business. Dit kan ervoor zorgen dat je als merk betrouwbaarheid uitstraalt. Klanten kunnen zo via een forum niet alleen elkaar helpen maar het kan er ook toe leiden dat je een sterker verhaal opbouwt met je bedrijf. Door een klantencommunity op te bouwen zorg je ervoor dat klanten ook gemakkelijk zonder te veel moeite het antwoord op een vraag kunnen vinden. Verder kun je de klant een actieve rol toekennen bij de inspraak voor de ontwikkelen van nieuwe diensten. Hierdoor creëer je nog meer binding met de klant. Zo’n klantencommunity zorgt er trouwens op zijn beurt ook weer voor dat de medewerkers van de klantenservice hun werk efficiënter kunnen uitvoeren.

Met een goede customer service speel je gemakkelijker in op de wensen van je klant

Met je business ontwerp je producten of diensten voor potentiële klanten. Des te belangrijk om dus goed te kunnen anticiperen op de wensen die de klant heeft. Dut kun je doen door de customer service gebruik te laten maken van innovatieve technologieën. Hierdoor kun je daadwerkelijk een goede oplossing bieden voor het probleem of de vraag die jouw klanten hebben. Dan heb je ook weer een grotere kans dat ze daadwerkelijk de producten of diensten bij je gaan kopen omdat het een grote relevantie voor ze heeft.

Een slechte customer service leidt tot minder leads

Hierboven is ingegaan op de het belang van het hebben van een goede customer service voor je business. Om dit belang nog eens extra te onderstrepen wordt er hierna kort ingegaan op wat er gebeurt met je business als de klantenservice slecht op orde is. Ten eerst zullen klanten minder te tevreden zijn over je business waardoor ze waarschijnlijk minder producten of diensten bij je afnemen. Ze gaan dus weg omdat ze ontevreden zijn met de klantenservice van je business. Daarnaast is het ook zo dat je te maken zult krijgen met hogere kosten als de customer service niet helemaal lekker loopt. Veel klanten hebben vragen of klachten over zaken waar ze tegen aan lopen. Hierdoor ben je daar extra tijd aan kwijt en zal dit uiteindelijk tot extra kosten leiden. Deze redenen laten zien dat het hebben van een goede customer service waarbij er snelle en kwalitatief hoogstaande service en support wordt verleend van cruciaal belang is voor je business.
Leave a Reply

Your email address will not be published.


Comment


Name

Email

Url